Sunday, May 30, 2010

Info Penyakit : Newcastle Disease (ND) / Sampar Ayam




Penyakit sampar atau Newcastle Disease (ND) adalah sejenis penyakit ayam yang menduduki tangga No. 1 dalam membunuh ayam secara berkelompok.  Sampar yang juga dikenali sebagai hawaq (hawar) di utara Semenanjung  dan tetelo di Borneo/Indonesia, mampu membunuh hingga 100 % bilangan ayam di reban penternak. Keadaan ini mampu membuat para penternak (termasuk saya) bercucuran air mata bila impian memasarkan ayam-ayam tersebut gagal direalisasikan akhirnya.  Sampar adalah kategori wabak di mana ianya sangat cepat tersebar dan membunuh dengan rakus.


KUMAN PENYEBAB

Apakah penyebab penyakit ini pada ayam?  Kuman penyebab penyakit ini dikenali sebagai Virus Newcastle Disease.  Newcastle Disease Virus (NDV) adalah serupa dengan virus yang dikenali sebagai avian paramyxovirus serotype 1 (PMV-1).  Ayam adalah antara jenis unggas yang paling terkesan dengan wabak ini manakala unggas air seperti itik adalah yang paling kurang terkesan walaupun ada yang terjangkit tapi peratusnya kurang.  Selain ayam dan itik, didapati burng merpati dan turkey juga boleh dijangkiti oleh sampar.

CARA JANGKITAN

Virus sampar bukan sahaja terkenal di Malaysia tetapi juga terdapat di kebanyakan negara Asia termasuk Indonesia, Filipina dan Thailand.  Negara-negara barat contohnya USA dan Kanada sebingga artikel ini ditulis adalah sangat kurang terkesan dengan penyakit ini.


Virus sampar disebarkan melalui 3 cara iaitu :

1. Udara yang keluar dari hidung

2. Air liur atau mukus yang keluar dari hidung atau mulut

3. Najis


Manakala ejen pembawa virus ini daripada satu kawasan ke kawasan yang lain adalah :

1. Unggas itu sendiri bila dipelihara secara lepas bebas

2. Burung-burung liar yang singgah dari satu kawasan ke kawasan lain untuk makan dan minum

3. Haiwan lain seperti tikus dan termasuk manusia yang singgah dari satu kawasan ke kawasan lain




GEJALA KLINIKAL

Gejala yang terpamer pada unggas yang terjangkit adalah berbeza dari setiap ekor bergantung kepada jenis unggas, strain virus, umur unggas, jangkitan sedia ada pada unggas, stress persekitaran dan status imun unggas.  Kadang-kala strain virus sampar yang rendah pun dapat membunuh semua unggas pada satu kawasan sekiranya tahap imun unggas kawasaan tersebut sangat lemah disebabkan pelbagai faktor. Jika unggas terdedah kepada virus ini, unggas hanya akan mula menunjukkan gejala selepas 2-12 hari dan bukannya serta merta.  Dari itu, penternak kadang-kala tidak sedar bahawa ternakan mereka sudah terjangkit kerana Nampak masih sihat!


Antara gelaja yang sering dilihat pada unggas yang terjangkit adalah :

1. Gejala pernafasan seperti bersin, bernafas dengan mulut ternganga dan berbunyi

2. Tubuh menggigil, kepak & kaki lumpuh, leher terpusing @ terkulai, unggas bergerak berpusing-pusing @ mengundur dan seterusnya lumpuh total

3. Tembolok tidak hadam

4. Cirit-birit

5. Kurang bertelur, telur cacat seperti bentuk herot-petot, kecil dan kulit berwarna ganjil dari sebelumya

6. Jumlah kematian adalah pelbagai tetapi boleh mencecah kepada 100%!

 

KAWALAN, PENCEGAHAN & RAWATAN

Buat masa ini, tiada rawatan khusus yang disahkan berkesan bagi mengubati unggas yang telah terjangkit kerana terlalu banyak kerosakan yang dilakukan oleh virus terhadap tubuh unggas yang telah dijangkiti.  Jika ada rawatan yang berjaya pun, kadang-kadang atas faktor terpencil dan bukan semua unggas yang telah terjangkit dapat diselamatkan menggunakan kaedah rawatan yang sama. Saya satu ketika dulu pernah menggunakan bermacam-macam ubatan untuk menyembuhkan sampar pada ayam saya.  Antara bahan yang saya gunakan pada masa kritikal di awal tahun 90-an dulu adalah ramuan campuran akar bakawali, kunyit & halia diberi minum.  Beri ayam makan Panadol. Asapkan reban dengan cara bakar kulit bawang dicampur cili kering.  Tanam pokok rotan tepi reban untuk pencegahan.  Namun tidak juga dapat merawat semua yang terjangkit, hanya segelintir yang tahap awal sahaja berjaya diselamatkan. Banyak juga yang cacat kekal (lumpuh atau kepala teleng) dan akhirnya terpaksa juga disembelih. 

Terdapat beberapa perkara yang perlu dilakukan sekiranya anda ingin mencegah sampar di reban anda.  

Antara yang paling utama adalah :

1. Pastikan beli unggas dari ladang yang diyakini tidak mempunyai ayam sakit.

2. Elakkan membeli unggas dari ladang lain buat sementara waktu pada musim sampar.

3. Selalu membasmi kuman di reban anda sebaiknya sebulan sekali.

4. Pastikan tiada burung-burung liar yang selalu datang singgah makan dan minum di reban anda kerana mereka kadang-kala membawa penyakit.

5. Pastikan tiada pelawat dari reban lain dibimbangi beliau juga membawa virus ke reban anda, atau basmi kuman seluruh tubuh pelawat sebelum masuk ke reban anda, atau beri beliau pakaian khas supaya virus dari tubuh beliau tidak bergerak ke reban anda.

6. Sentiasa ikut jadual pemvaksinan penyakit sampar.


Kaedah pencegahan yang paling terpercaya buat masa ini adalah pemberian vaksin sampar.  Terdapat 2 jenis vaksin sampar iaitu jenis live (hidup) dan jenis killed (mati).  Vaksin live biasanya perlu diberikan setiap 3 bulan secara dalam air minuman manakala untuk jenis killed diberikan setiap 6 bulan melalui suntikan ke dalam daging dada unggas (intramuscular). Dengan memberikan vaksin kepada unggas yang masih sihat, ia akan mengaktifkan sistem pertahananan tubuh unggas dalam melawan virus sampar.  Vaksin samada live atau killed adalah lemah dan tidak akan memberi kesan penyakit kepada unggas, ia hanya bertindak sebagai ‘virus tipu’ supaya tubuh unggas segera mengaktifkan antibodi khusus untuk melawan virus sampar.  Oleh itu, sekiranya dalam tempoh 3 @ 6 bulan mendatang, jika virus sampar sebenar sampai, maka imun tubuh unggas terhadap sampar masih ada dan mampu menahan serangan tersebut.  Dengan ini unggas bebas  dari jangkitan dan gejala sampar. 


Contoh Vaksin Sampar Jenis Live (Hidup)
(vaksin di atas adalah kombinasi vaskin sampar & lelah)


Contoh Vaksin Sampar Jenis Mati (Killed)

Pengalaman saya mengamalkan vaksin pada ayam-ayam saya, pernah saya lihat pada musim sampar menyerang, ayam-ayam saya selamat tidak terjangkit, tetapi ayam-ayam jiran yang bermain bersekali dengan ayam-ayam saya hampir semua mati terkena sampar.  Begitulah kejadian yang meyakinkan saya bahawa pemvaksinan adalah salah satu usaha yang wajib dilakukan selain doa dan tawakkal.  Anda boleh mandapatkan vaksin sampar dari Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) terdekat dengan anda atau boleh juga hubungi saya jika perlu bantuan mendapatkan vaksin di 012-524 5002.  Sepanjang pengalaman saya mengamalkan pemvaksinan pada ternakan ayam saya, sangat kurang kes sampar terjadi (sebenarnya tiada langsung bila dah vaksin, yang kena juga tu sebab lupa bagi vaksin sebab sangat sibuk sampai lupa jadual vaksin haha).  Penternak sebolehnya cuba ikuti langkah-langkah pemvaksinan yang disarankan oleh JPV atau pakar-pakar ternakan berkaitan.  Mereka samada telah mempunyai tauliah atau pengalaman yang berguna untuk dijadikan tauladan bagi penternak yang baru berjinak-jinak dengan ternakan unggas ini.

 

Wednesday, May 26, 2010

Kacukan/Hibrid : Ayam Kampung + Ayam Mutiara

Dalam bidang penternakan, istilah kacukan adalah membawa maksud menjalankan pembiakan di antara 2 baka asli yang berlainan dalam spesis atau sub-spesis yang sama bertujuan mendapatkan satu baka yang lebih baik bagi sifat tertentu seperti daging, telur, hiasan atau gabungan antara tersebut.

Kali ini aku nak bercerita tentang kacukan yang dijalankan semata-mata untuk kajian kesuburan dan cubaan iaitu kacukan antara ayam biasa dengan ayam mutiara. Kacukan antara keua-dua jenis ayam ini yang tergolong dalam spesis yang sama telah membuahkan hasil. Kejayaan ini ditempa oleh semestinya org putih, diaorg nih memang suka sgt buat kacukan n kajian nih.. semua benda nak dikacukkannya.. tp untung jugak sbb kita boleh la tumpang belajar.. yang elok kita ambil, yang tak elok kita letak tepi. Berbalik kpd hasil kacukan tadi, aku ada sertakan sedikit foto yang aku ambil dari internet ttg hasil kacukan ni..



Anak kacukan umur 1 hari.


Dah besar umur 7 hari.


Dah lagi besar umur sebulan.


Ni dah umur 7 bulan.


Tengok la kepala dia, gerun woo...


Ni lagi satu produk yang sama.. mcm garuda daa...


Mengikut keterangan dalam internet ni, ayam ini dikacuk cara semulajadi, dengan meletakkan ayam jantan dan ayam mutiara betina dalam satu kurungan. Mungkin disebabkan factor genetik yang lebih kurang sama dan tabiat hidup yang sama, kedua-dua haiwan ini mengawan dan menghasilkan telur yang subur untuk penetasan. Dijelaskan juga dalam artikel tersebut bahawa hanya telur yang menetas setelah 28 hari pengeraman sahaja yang akan menghasilkan anak yang betul-betul sihat dan berdaya hidup. Manakala anak yang menetas seawall 21 hari pengeraman akan mati atau tidak sihat seperti sepatutnya. Ini adalah kerana anak yang menetas awal lebih kepada tempoh pengeraman ayam tetapi dalam badannya terkandung gen ayam mutiara yang hanya akan melengkapkan sistem imunisasi tubuhnya dalam tempoh 28 hari pengeraman, tidak hairanlah ia akan mati atau tidak sihat jika menetas awal.

Di Malaysia aku belum dengar lg la pasal kacukan antara 2 sub-spesis nih, kalau dah ada yang buat tu meh la kita share kat sini, boleh jugak tambah ilmu.. tp kalau sapa2yang nak buat sbb terbaca tulisan aku ni, korang tolongla tanggung akibatnya.. sbbnya aku ada dengar yang hasil kacukan benda pelik2 ni tak subur, maksudnya anak hasil kacukan ni mungkin tak dapat bertelur atau membiak. Kalau korang nak buat kacukan ni utk cipta baka baru ayam mutiara pedaging ker boleh la buat dgn syarat niat kena la betul. Bukan apa aku risau kot-kot ayam-ayam tu tanya di akhirat esok, “Kenapa ko kacuk kami nih…” apa korang nak jawab ??!!

Tuesday, May 18, 2010

Sampar ! Hinggap jugak ko kat reban aku.. :(


Salam.. seminggu dua ni aku kelam kabut skit.. ayam kena sampar la pulak.. dah 20 ekor lebih padam (mati).. termasuk la itik pekin, Muscovy dan ayam belanda.. white leghorn pun kena.. buat sementara waktu aku relek dulu dari urusan berjual beli, nak ubatkan ayam dulu.. pada 10/05/10 aku ke Jabatan Perkhidmatan Veterinar Shah Alam untuk dapatkan vaksin.. satu vaksin 30 ml untuk 1000 ekor ayam, cara gunakan adalah titis kat mata.. ataupun campur kat dlm air minum.. tp melalui mata pegawai tu ckp lg cepat baik ( ye la.. dari mata turun ke hati terus :) ) Penyakit sampar ni kalau kena lebih 50% ayam akan mati.. tinggal sekor dua jer yg tak bercampur ngan ayam lain tu.. selain tu semua k.o.. Terima kasih jugak buat pegawai JPV Shah Alam terutama En. Azhari kerana bg khidmat nasihat tentang cara guna ubat dan dos yg disyorkan… So malam ni aku kena la pi rawat ayam, nak kena tangkap sekor2 n titis 0.03 ml ke kedua2 matanya.. penat jugak nih.. Aku ada juga tanya En Azhari ttg bagaimana ubat ni bertindak, katanya, ini bukan ubat, ia adalah mikrob iaitu sejenis pathogen yang hidup dan akan melawan virus sampar drp membunuh ayam tersebut. Sbb tu aku terpaksa membawa ‘ubat’ tu dalam plastic berisi ais atau air batu, tujuannya untuk mengelakkan pathogen tersebut mati jika terdedah kepada suhu tinggi.. kata En Azhari lagi, ada juga ubat vaksin sampar ni yg dijual secara komersial, tp aku tak pandai cari so terus aku call JPV, mujur ada..






Inilah vaksin yang aku ambil dari JPV tu..

Hari ni 18/05/10 aku check ayam aku, dah pulih mcm biasa.. alhamdulillah, kematian cuma kurang 30 ekor.. terima kasih JPV Shah Alam kerana membantu.. lain kali aku akan vaksin ayam aku 6 bulan sekali.. biar virus sampar tu tak sempat hinggap. Fuhh.. lega seleganya hati aku sekarang nih...