Ayam Arab (Egyptian Fayoumi)
Ayam Arab dengan warna silver-pencilled
Asal Usul
Ayam arab atau nama rasminya Egyptian Fayoumi adalah sejenis
ayam penelur tulen yang berasal dari Tanah Arab iaitu Faiyum sebuah bandar
100km dari Kaherah (Cairo). Ia dikenali
sebagi satu baka ayam penelur zaman kuno Tanah Arab. Taburan baka ini mula tersebar keseluruh dunia
apabila sebilangan telur diimport oleh USA sekitar tahun 1940an. Namun begitu, USA telah membuat kacukan
silang dengan ayam local mereka untuk menguatkan daya tahan tubuh ayam Arab
tersebut di samping cuba mengekalkan ciri-ciri fizikal dan prestasi pengeluaran
telur ayam Arab. Pada tahun 1984 ayam
Arab diimport pula oleh UK, ketika ini 2 warna ayam Arab telah diterima bakanya
iaitu silver-pencilled (putih) dan gold-pencilled (merah).
Ciri-ciri
Ayam Arab mempunyai balung tunggal. Mempunyai warna mata yang sangat gelap dan
bercelak. Paruh dan kuku juga berwarna gelap. Warna bulu ayam Arab yang wujud
pada masa sekarang cuma ada 2, iaitu silver-pencilled (putih) dan gold-pencilled (merah). Tetapi setahu saya, warna asal-usul
ayam Arab adalah silver-pencilled sahaja, entah dari mana dan sejak bila pula
wujudnya variasi warna gold-pencilled menjadi satu tanda Tanya buat saya ketika
ini dan saya akan cuba mancari faktanya kelak. Berbalik kepada sifat fizikal ayam Arab, ia
mempunyai tubuh yang agak panjang dan agak menegak. Berat hidup ayam Arab jantan dewasa adalah
sekitar 1.5-1.8kg manakala betina pula sekitar 1.3-1.6kg. Sifat ketara ayam Arab adalah mereka tidak
mempunyai bulu yang lebat dan panjang seperti baka lain. Jika dilihat pada
jambakan ekor, lawi, bulu tengkuk dan bulu pinggang, didapati ayam Arab adalah
seperti seekor ayam dengan pertumbuhan bulu yang tidak siap. Hal ini sangat ketara pada ayam jantannya
yang matang. Namun begitu, mereka sangat
aktif melompat dan terbang dengan ketinggian yang agak memeranjatkan. Pagar dengan ketinggian 6 kaki dengan mudah
dilepasi. Ayam Arab sangat sesuai dengan
iklim panas seperti di Malaysia. Ayam
Arab juga dikatakan lebih tinggi daya imun melawan penyakit, dikhabarkan ayam
Arab tulen mampu menahan serangan virus Marek’s dan beberapa virus dan bakteria
penyakit tahap rendah lain (wow hebat!!).
Disebabkan itu juga, ayam Arab sangat sesuai diternak secara lepas bebas
(free range). Akibat pembiakbakaan tanpa
kawalan, dipercayai baka ayam Arab di Malaysia telah bercampur dengan baka
lokal walaupun masih ketara sifat fizikalnya menyerupai ayam Arab tulen. Ini dapat dilihat apabila induk ayam
Arab-Malaysia ini mengeluarkan anak-anak yang pelbagai, ada yang menyerupai
ayam Arab, ada yang menyerupai ayam lokal dan ada yang berada di tengah-tengah
(Anda tentu perasan kan!?)
Kegunaan
Kegunaan utama ayam Arab adalah untuk tujuan penelur. Seekor
ayam Arab betina mampu mengeluarkan sehingga 250 biji telur pada tahun pertama
sejak ia mula bertelur. Warna kulit
telur adalah cerah (lebih kurang sama warna telur ayam kampung lokal). Tidak hairanlah para penternak di Malaysia
kebanyakannya menjual telur ayam Arab sebagai telur ayam kampung untuk dimakan.
Ini kerana ayam Arab betina tidak mudah mengeram, dengan itu ia sentiasa ada
masa untuk bertelur hamper sepanjang tahun.
Dengan kadar pengeluaran telur yang sehebat itu, keuntungan penternak
per tahun akan meningkat berbanding jika penternak mengusahakan ayam kampung
lokal yang seperti kita tahu akan cenderung untuk melalui proses mengeram dan
membawa anak (walaupun perkara ini boleh dikawal dengan kaedah-kaedah tertentu,
namun siapa yang suka tambah kerja jika ada yang lebih mudah.. kan!?).
Ayam Arab jantan muda disembelih untuk dagingnya, namun
begitu warna dagingnya yang sedikit gelap membuatkan baka ini tidaklah menjadi
pilihan utama di meja-meja menu berprestij (Perkara ini juga berlaku di
Malaysia). Namun begitu, kekreatifan
para tukang masak berjaya menyembunyikan warna daging ayam Arab dengan
menu-menu masakan mereka untuk pasaran biasa di kedai-kedai makan. Rasa daging ayam Arab tidaklah berbeza
berbanding ayam lokal, jadi anda tidak perlu risau jika ingin menyembelih ayam
Arab untuk masakan di rumah anda. Saya
sendiri adalah salah seorang penternak dan penggemar daging ayam Arab sejak
sekian lama, Alhamdulillah.
Pembiakan
Disebabkan baka ini sangat cepat matang di mana si jantan
akan mula berkokok pada usia 3 bulan manakala si betina akan mula bertelur
paling awal pada usia 4.5 bulan, maka ayam Arab sangat cepat membiak. Namun begitu, penternak mestilah mahir
mengendalikan mesin penetasan bagi tujuan menetaskan telur-telurnya kerana ayam
Arab betina tidak akan mengeram!. Apa???
Sebenarnya ayam Arab betina akan mengeram, tetapi bukan pada usia muda,
mereka akan mula mengeram apabila 2 perkara ini ada. Pertama : usia yang melebihi 2 tahun. Kedua : kawasan sarang yang tiada
gangguan. Bila terbaca fakta ini, kita
sebagai penternak ayam Arab mungkin tidak setuju kerana ada pengalaman yang
ayam Arab di reban kita mengeram walaupun umur baru 8 bulan, kerana kita lupa
bahawa ayam Arab di Malaysia bukan lagi tulen. Haha kecewa kan. Tapi tidak mengapa, walaupun kebanyakannya
bukan pure breed tapi hasilnya lumayan juga. Cara kedua untuk menetaskan telur
ayam Arab adalah menggunakan ibu ayam lokal yang sedang mengeram. Kaedah ini sangat popular sekiranya anda
ingin menjimatkan kos membeli incubator.
Namun begitu, setiap ekor ibu tumpang ayam lokal hanya mampu mengeram
antara 10 – 20 biji telur sahaja berbanding incubator yang boleh menampung
sehingga berpuluh ribu biji per eraman.
Jika ayam Arab ingin diusahakan secara komersil maka tidak boleh tidak
maka incubator adalah pilihan terbaik.
Pasaran Di Malaysia
Di Malaysia, (ketika artikel ini tulis) ayam Arab kacukan
lokal yang masih mempunyai ciri-ciri ketara fizikal ayam Arab dijual sebagai
ayam lokal (ayam kampung asli). Tetapi
ia tidak menjadi pilihan utama apabila dikira faktor warna dagingnya. Namun begitu ia akan menjadi pilihan
sekiranya untuk tujuan pengeluaran telur.
Dengan harga timbangan hidup yang setara ayam lokal, maka pilihan ini
adalah tepat. Manakala jika dijual
sebagai ayam Arab tulen, harganya sangat berbeza iaitu lebih tinggi. Jika ayam lokal dijual hidup berdasarkan
timbangan sekitar RM18 - RM25 per kg, ayam Arab kategori yang dikira ‘tulen’
adalah sekitar RM80-RM150 seekor. Manakala
anak ayam Arab yang berumur di bawah 7 hari dijual dengan harga antara
RM3.50-5.50 seekor tanpa mengira jantina (rawak). Pasaran telur ayam Arab untuk tujuan makan adalah
di antara RM0.50-RM0.80 per biji.
Manakala untuk tujuan penetasan adalah di antara RM1.00-RM1.50 per biji.
Sehingga tarikh artikel ini ditulis, saya masih belum terserempak dengan baka ayam Arab (Egyptian Fayoumi) yang disahkan ketulenannya di Malaysia. Namun begitu, saya percaya ayam Arab yang terdapat di Malaysia walaupun mempunyai sedidkit darah ayam lokal, tetapi ia mampu mempamerkan kualiti dan prestasi yang hampir setanding dengan baka ayam Arab tulen di negara asal-usulnya. Insya Allah.