Salam utk semua, aku baru lepas siap buat sebiji auto inkubator tadi.. ni tgh rehat2.. so ada mood nak menulis lak.. kali ni aku nak tulis pasal isu di atas, ya, isu putaran telur dlm inkubator... berbalik kepada tujuan membina inkubator. Kalau tak silap aku tujuan manusia bina inkubator ni adalah utk gantikan ibu ayam yg mana manusia mengambil keputusan utk meniru 100% sistem dan keadaan ketika telur dieram oleh ibu ayam tersebut. Antara perkara-perkara yg berjaya ditiru adalah :
1. Suhu badan eraman ibu ayam - di ganti dengan pemasangan heater/pemanas cthnya mentol @ heater coil dgn kawalan dr thermostat samada digital atau biasa, bg ayam suhu maksimum diset kepada 38-39 darjah Celcius.
2. Kelembapan sekitar telur – apabila heater dipasang, kelembapan udara di dlm kotak inkubator akan berkurang disbbkan proses pemanasan, oleh itu satu bekas air perlu diletakkan dlm kotak inkubator bg menyediakan lembapan yg sesuai contohnya 55-65% bg eraman telur ayam.
3. Pengudaraan – lubang-lubang kecil disediakan pada inkubator bg memastikan udara sentiasa beredar dlm inkubator ini termasuklah memasang blower atau kopas kecil bertujuan menyeragamkan suhu pada segenap penjuru inkubator. Ibu ayam biasanya akan mengangkat badannya bg memberikan pengudaraan yg baik utk telur, perkara ini juga dilakukan bg tujuan mengawal suhu dan kelembapan.
4. Memutar telur – inkubator manual biasanya memerlukan bantuan pengguna dlm membuat putaran telur manakal bg inkubator automatic pula, ia telah disetkan utk memutarkan telur selang beberapa jam atau beberapa kali dlm sehari. Bg kebanyakan pengguna dan pembuat inkubator, mereka berusaha utk memutarkan telur kepada 180 darjah atau paling kurang 90 darjah. Namun begitu jika kita lihat sifat ibu ayam semasa mengeramkan telur tersebut, ia tidak pula mengalihkan telur-telurnya mengikut sudut-sudut tersebut, kenapa ? Ini kerana, tujuan memutarkan telur telah disalahertikan oleh segelintir dr kita. Mereka menyangkakan bahawa telur perlu diputar utk memastikan semua permukaan kulit telur menerima suhu yg sama pada setiap masa. Ini adalah salah faham sebenarnya, tujuan telur diputar adalah bg mengelakkan embrio melekat pada permukaan membran (selaput) kulit telur, sifat embrio adalah sentiasa mencari haba, oleh itu ia akan bergerak ke bahagian kulit yg menerima haba, jika haba terlalu panas ia akan menjauhi permukaan kulit telur dan berada ditengah-tengah telur, jika haba yg diterima kurang maka ia akan mendekati kulit telur dan jika ia berada terlalu hampir dan terlalu lama pada permukaan kulit telur, ia akan melekat pada membran dan seterusnya mati. Ini kemudiannya menghasilkan telur tembelang. Ibu ayam hanya menggerakkan telur-telurnya beberapa kali setiap hari, cukup sekadar telur tersebut bergoyg kerana gerakan ini akan mengelakkan embrio melekat lalu mati. Jadi utk menghasilkan inkubator automatik yg baik, cuba kerapkan gerakan atau goyangan dan tidak perlu bersusah payah menghasilkan kedudukan yg tersusun dgn darjah tertentu kerana ini akan memakan kos yg tinggi. Selamat Berjaya Utk Anda Yg Ingin Mencuba !!!
1. Suhu badan eraman ibu ayam - di ganti dengan pemasangan heater/pemanas cthnya mentol @ heater coil dgn kawalan dr thermostat samada digital atau biasa, bg ayam suhu maksimum diset kepada 38-39 darjah Celcius.
2. Kelembapan sekitar telur – apabila heater dipasang, kelembapan udara di dlm kotak inkubator akan berkurang disbbkan proses pemanasan, oleh itu satu bekas air perlu diletakkan dlm kotak inkubator bg menyediakan lembapan yg sesuai contohnya 55-65% bg eraman telur ayam.
3. Pengudaraan – lubang-lubang kecil disediakan pada inkubator bg memastikan udara sentiasa beredar dlm inkubator ini termasuklah memasang blower atau kopas kecil bertujuan menyeragamkan suhu pada segenap penjuru inkubator. Ibu ayam biasanya akan mengangkat badannya bg memberikan pengudaraan yg baik utk telur, perkara ini juga dilakukan bg tujuan mengawal suhu dan kelembapan.
4. Memutar telur – inkubator manual biasanya memerlukan bantuan pengguna dlm membuat putaran telur manakal bg inkubator automatic pula, ia telah disetkan utk memutarkan telur selang beberapa jam atau beberapa kali dlm sehari. Bg kebanyakan pengguna dan pembuat inkubator, mereka berusaha utk memutarkan telur kepada 180 darjah atau paling kurang 90 darjah. Namun begitu jika kita lihat sifat ibu ayam semasa mengeramkan telur tersebut, ia tidak pula mengalihkan telur-telurnya mengikut sudut-sudut tersebut, kenapa ? Ini kerana, tujuan memutarkan telur telah disalahertikan oleh segelintir dr kita. Mereka menyangkakan bahawa telur perlu diputar utk memastikan semua permukaan kulit telur menerima suhu yg sama pada setiap masa. Ini adalah salah faham sebenarnya, tujuan telur diputar adalah bg mengelakkan embrio melekat pada permukaan membran (selaput) kulit telur, sifat embrio adalah sentiasa mencari haba, oleh itu ia akan bergerak ke bahagian kulit yg menerima haba, jika haba terlalu panas ia akan menjauhi permukaan kulit telur dan berada ditengah-tengah telur, jika haba yg diterima kurang maka ia akan mendekati kulit telur dan jika ia berada terlalu hampir dan terlalu lama pada permukaan kulit telur, ia akan melekat pada membran dan seterusnya mati. Ini kemudiannya menghasilkan telur tembelang. Ibu ayam hanya menggerakkan telur-telurnya beberapa kali setiap hari, cukup sekadar telur tersebut bergoyg kerana gerakan ini akan mengelakkan embrio melekat lalu mati. Jadi utk menghasilkan inkubator automatik yg baik, cuba kerapkan gerakan atau goyangan dan tidak perlu bersusah payah menghasilkan kedudukan yg tersusun dgn darjah tertentu kerana ini akan memakan kos yg tinggi. Selamat Berjaya Utk Anda Yg Ingin Mencuba !!!
Dalam Proses Pengeraman telur Itik Makan MAsa selama 28 hari.. Persoalannya..dari tarikh Ke berapa Sehingga Tarikh bila Telur itik Harus di behentikan gerakan telur dlm sesebuah inkubator? mohon pengcerahan...
ReplyDelete