Saturday, June 7, 2025

Projek Uji Cuba Penanaman Pisang Tanduk Lang: Kejayaan di Atas Tanah 2 Ekar

 


23 Februari 2023 menandakan detik permulaan kepada satu langkah berani – projek uji cuba penanaman pisang tanduk lang di atas tanah seluas 2 ekar. Dengan sasaran tinggi dan harapan besar, sebanyak 2,000 pokok pisang tanduk lang telah ditanam sebagai inisiatif awal dalam meneroka potensi pertanian skala sederhana secara lebih komersial. Saya akui inilah kali pertama saya menanam pisang tanduk walaupun sejak kecil selalu ikut ayah ke kebun pisang awak di kampung.

Permulaan Projek: Dari Tanah Kosong ke Ladang Subur

Tanah ini dahulunya dipenuhi dengan tanaman halia oleh para Bangla penceroboh tanah, mereka memang bergerak dengan cara itu di kawasan ini.  Pantang ada tanah kosong, terus langgar.  Bila kena halau terus cabut lari.  Cari lagi tanah lain kut-kut untung sabut tuan tanah tak cakna.  Sempat la kaut hasil haram. Sangat sedikit petani kawasan tersebut menanam pisang.  Saya antara yang pelik kerana kebanyakan mereka menanam keledek keladi dan ubi kayu.  Penyediaan tanah dilakukan lebih awal, dengan sistem pengairan dan saliran yang tidak seberapa, saya tetap kuatkan semangat untuk uruskan sebaik mungkin bagi memastikan kadar kelembapan sesuai dengan keperluan tanaman pisang tanduk lang. Pemilihan varieti pisang tanduk lang dibuat berdasarkan potensi pasaran dan permintaan yang semakin meningkat terhadap pisang jenis ini, terutamanya untuk dijadikan kerepek dan bahan masakan.  Ia juga sangat rintang kepada penyakit.  




Benih pisang saya beli dari Ustaz Marshadi di Puchong dengan harga RM1.50 sepokok.  Saya pilih benih sulur berbanding benih tisu kultur kerana factor harga.  Modal tak berapa besar diperuntukkan untuk projek ujicuba ini.  Benih ada yang saiz kecil dan ada yang saiz besar, campur-campur tapi Alhamdulillah semua benih sihat dan elok.  Saya pergi sendiri ambil dan pada masa yang sama saya lihat sendiri kesuburan pokok-pokok induk di sana.

Penjagaan dan Pemantauan

Disebabkan masa terhad kerana kekangan kerja, saya terpaksa simpan benih-benih yang saya beli hampir seminggu sebelum di tanam.  Risau saya kalau-kalau benih rosak, tapi Allah Maha Kuasa, semua benih tetap segar walaupun dilonggok bertindih di antara satu sama lain pada jangka waktu seminggu itu.  Pada 23 Februari 2023 maka mulalah saya menanam benih.  Jarak penanaman saya guna 5 kaki x 5 kaki sahaja.  Kawasan tersebut adalah tanah gambut, cabaran menanam adalah bila korek lubang tak sampai 1 kaki dah ada air.  Risau pangkal benih reput terendam tapi semua dah ready, saya teruskan juga.  Berbekal doa semoga benih tidak terjejas dengan kehadiran air tersebut.  Saya dan budak-budak kerja (terdiri daripada para pelajar saya dan tukang kebun tempat saya bekerja) selesai menanam dalam tempoh 4 hari (2 kali Sabtu & Ahad).  Sebelum menanam saya hanya ikut cakap Ustaz Marshadi iaitu korek lubang, tabur baja akar dan racun Furadan, baru tanam.  Saya ikut sebiji apa yang dipetuakan.  Kita orang baru ,tangan jangan gatal melencong, buruk padahnya nanti haha.  




Setelah tanam, saya terus siram sebab pokok akan ditinggal seminggu tanpa jagaan.  Saya dan team hanya ada Sabtu dan Ahad sahaja untuk kerja ladang.  Selepas seminggu saya periksa setiap benih samada hidup atau mati, ada di antaranya macam dah mati tapi bila dikupas kulit luar yang membusuk tu rupanya ada tunas segar sedang tumbuh dari dalam.  Alhamdulillah sangat meyakinkan.  Setelah sebulan saya lihat lebih 98% benih tumbuh dan bakinya mati akibat tanah di kawasan tersebut ‘mati’ dan tidak memegang baja.  Sebenarnya ada kawasan tompokan tanah yang di kira ‘mati’ sebab seolah tiada baja dan pH tak kena, puas rawat tapi masih sama.  Jadi tanah sebegini perlu dikorek dan diganti dengan tanah subur dari kawasan lain.  Kerja-kerja macam ni sangat makan tenaga kami.  


Pembajaan saya buat 2 minggu sekali iaitu selang-seli antara baja kimia (Yaramila 16-16-16) dengan baja kompos najis ayam.  Baja najis ayam adalah dari reban saya sendiri, diproses kompos dengan cara gaul rata dengan EM dan peram lebih sebulan.  Alhamdulillah menjadi dan jimat kos.  Cabaran semasa membaja adalah kadang-kadang hujan sangat lebat selepas membaja kimia, air hujan bawa larutan baja ke parit dan hilang.  Kerap juga terjadi, membaja hari ini, esok atau lusa hujan sangat lebat turun.  Kalau hujan biasa insya Allah saya tak risau.  





Pada usia anak pokok dah 4 bulan lebih, saya dah hentikan baja kimia.  Sebab kos tinggi dan saya putuskan teruskan hanya dengan baja kompos najis ayam hingga berbuah.  Bila poko berbuah saya hentikan semua baja.  Hanya kawal rumput dan pangkas daun sahaja.  Kawalan sangat rumit pada awal penanaman iaitu ketika benih pisang masih kecil, banyak rumput tumbuh melampaui ketinggian anak benih, nak menebas pun kadang-kadang tercantas anak pisang.  Meracun pun teracun anak pisang.  Saya suka guna racun jenis sentuh contohnya Rainpat 566.  Kesannya cepat, dalam 3 hari dah kering dan mudah saya pantau anak pisang.  



Bila usia anak pisang 4 bulan ke atas, penjagaan rumpai dah mudah, sebab kawasan lindungan daun pisang rumput tak tumbuh sangat.  Lega sangat masa tu.  Sebenarnya saya cuba kurangkan racun dan baja kimia di kebun pisang.  Sebolehnya nak elakkan tapi apakan daya, belum mampu jaga cara lain.  Syukur Alhamdulillah kawasan kebun saya tiada babi dan monyet, jadi tiada kerugian dari dua makhluk tu.  Bersyukur sangat-sangat.

Musim Menuai: Januari hingga Jun 2024

Selepas hampir setahun, hasil pertama mula dituai pada Januari 2024. Kemuncak tuaian berlaku antara bulan Mac hingga Mei, sebelum berakhir sepenuhnya pada bulan Jun 2024. Secara keseluruhan, antara 8 hingga 9 tan pisang berjaya dituai sepanjang musim. Ini merupakan pencapaian yang sangat memberangsangkan untuk sebuah projek ujicuba.  Saya tuai setiap hujung minggu, ada juga pisang saya dicuri, walaupun tak banyak tapi sakit hati juga haha.  Saya anggap ujian kerana sayapun tak letak penjaga dan kebun tak berpagar.  Walaupun dicuri, untung tetap ada alhamdulillah.










Saluran Pemasaran: Borong dan Runcit

Sebahagian besar hasil tuaian dijual secara borong kepada peraih tempatan pada harga sekitar RM4.80-5.50 per kilogram. Sambutan daripada pemborong amat menggalakkan, kerana kualiti pisang tanduk lang yang dituai adalah baik dan memenuhi piawaian pasaran.

Namun begitu, tidak semua hasil dijual secara borong. Sebahagian pisang digunakan untuk pasaran runcit, dijual terus kepada pelanggan melalui gerai jualan dan pesanan dalam talian. Tambahan pula, lebihan hasil turut diproses menjadi kerepek pisang tanduk, yang ternyata mendapat sambutan luar biasa. Kerepek ini dijual dalam pek kecil dan besar, sesuai sebagai snek dan juga cenderamata makanan tempatan.  Saya jual RM16 per paket 500g.  Penat juga nak siapkan 500g tu pun haha.  Tapi semangat kuat nak jadikan benchmark jadi saya teruskan.





Manfaat dan Pelajaran Daripada Projek

Projek ini bukan sahaja membuktikan bahawa penanaman pisang tanduk lang mampu memberikan pulangan ekonomi yang baik, malah membuka mata saya kepada potensi tanaman ini dalam skala yang lebih besar. Beberapa pelajaran penting yang diperoleh termasuk:

  • Pentingnya penjagaan berkala dan tentunya memerlukan pekerja tetap yang tinggal di kebun.
  • Keselamatan hasil daripada para pencuri, juga memerlukan pekerja tetap yang tinggal di kebun.


Langkah Seterusnya

Melihat kepada kejayaan projek ini, saya telah membina sebuah rumah pekerja dan menggaji seorang pekerja untuk menjalankan kerja-kerja penanaman pisang pada musim akan dating.  Semoga projek kedua ini akan lebih power.  Oh ya, sementara projek kedua berlangsung, saya gunakan tanah untuk tanam keledek oren, insya Allah saya akan kongsikan pula pengalaman saya tanam keledek oren.

Kesimpulan

Projek penanaman pisang tanduk lang ini membuktikan bahawa dengan perancangan teliti, komitmen tinggi dan inovasi dalam pemasaran, pertanian mampu menjadi sumber pendapatan yang stabil dan menguntungkan. Meskipun dimulakan sebagai uji cuba, kejayaan yang dicapai memberi isyarat bahawa pertanian moden berasaskan tanaman seperti pisang tanduk lang masih mempunyai masa depan yang cerah – bukan hanya untuk hasil segar, malah sebagai produk berasaskan nilai tambah yang tinggi.

 

Tuesday, November 14, 2023

Rhode Island Red (RIR) vs Rhode Island White (RIW)

     Salam sejahtera kepada para pelawat blog kesayangan saya ini, di mana saya cuba  menyampaikan sumber maklumat yang saya rasakan penting melaluinya.  Kali ini suka untuk saya mengulas tentang  2 jenis baka ayam dua-guna (daging & telur) yang pernah menjadi kegemaran para penternak di USA pada suatu masa dulu iaitu Rhode Island Red (RIR) dan Rhode Island White (RIW). 





     Mari kita ulas berkaitan RIR dahulu memandangkan RIR telah masuk ke pasaran Malaysia dan menjadi viral, sudah semestinya ramai yang kenal.  Sejarah RIR bermula sekitar tahun 1800 di mana RIR mula dihasilkan dengan membuat silangan antara beberapa jenis ayam seperti Red Malay Game, Brown Leghorn, Java, Cochin dan Shanghai.  RIR dihasilkan dengan dua jenis balung iaitu balung tungga (single comb) dan balung rose (rosecomb).  Pada tahun 1904, RIR balung tunggal berjaya didaftarkan ke American Poultry Association (APA) sebagai baka piawai.  Pada tahun 1906, RIR balung rose pula berjaya di daftarkan di APA.  RIR mempunyai bulu merah yang pekat kehitaman, bulu ekor hitam dengan kilauan hijau dan berkaki kekuningan dengan sedikit coklat di atas setiap sisik hadapan kaki.  RIR menghasilkan telur yang berwarna kecoklatan dengan saiz yang agak besar. Saiz jantan matang RIR adalah sekitar 3.9kg manakala betinanya 3.0kg.





     Apa yang menjadi kekeliruan adalah, ramai yang menyangka RIW adalah dihasilkan daripada RIR dan cuma beza warna bulu, sebenarnya tidak tepat.  RIW bukan dari keturunan RIR, nama lebih kurang sama hanya kerana mereka dihasilkan di lokasi yang sama iaitu Rhode Island, Amerika Syarikat. Sejarahnya bermula sekitar tahun 1888 daripada hasil usaha Mr. J. Alonzo Jocoy telah membangunkan baka ini yang digarab daripada beberapa jenis baka lain seperti White Wyandottes, Partridge Cochin dan Rosecomb White Leghorn.  Baka ini dimurnikan dari tahun ke tahun sehinggalah bentuk tubuh dan saiznya seakan Rhode Island Red (RIR) tetapi masih mengekalkan bentuk balung rose (rosecomb) di kepalanya.  Pada tahun 1922, RIW diterima sebagai salah satu baka ayam piawai berdaftar oleh American Poultry Association (APA).  RIW jantan mempunyai berat sekitar 3.8kg manakala betinanya sekitar 2.9kg.  Sama seperti RIR, RIW menghasilkan telur bersaiz agak besar dengan warna kulit coklat cair.  Sifat RIW adalah sangat jinak, mempunyai dada yang lebar dan bulu yang agak lembut dan tebal.  Pada masa kini populasi RIW di dunia adalah sangat sedikit, entah bila pula dapat di import masuk ke Malaysia.

     Pada masa kini, RIR menjadi pilihan kerana ia mudah diperolehi kerana terdapat syarikat-syarikat besar membiakkannya untuk dijadikan Parent Stock (PS) kepada ayam penelur hibrid contohnya syarikat Lohmann, Hi-Sex, Hy-Line, Dekalb dan Bovan.  Sebaliknya RIW mendapat nasib yang agak buruk kerana ia hampir ditinggalkan dan tidak sepopular rakan sekampungnya RIR.

Sunday, December 11, 2022

PERIHAL AYAM ORGANIK

     


     Salam semua, terima kasih kepada para pelawat yang masih sudi membaca blog saya ini.  Kali ini saya ingin menulis berkaitan AYAM ORGANIK.  Ya, ayam organik.  Satu istilah yang besar dan dalam maknanya tetapi disebabkan beberapa keadaan para pengguna menjadi keliru tentang apa itu ayam organic.  Saya rasa terpanggil untuk menulis tentang hal ini sebagai salah satu rujukan kepada rakan-rakan pengguna dan penternak yang masih mencari kebenaran.

     Kata nama ayam organik adalah sebenarnya ditakrifkan sebagai apa-apa jenis ayam yang sesuai diternak dengan menggunakan makanan organik yang bebas Genetically Modified Organsm(GMO) dan racun kimia, ubatan bebas kimia sintetik dan kaedah menternak yang telah digariskan oleh JPV. Jika dilihat pada takrifan ini, jelas sekali bahawa ayam organic bukanlah sejenis baka, tetapi adalah kaedah ianya diternak.  Bermakna ayam pedaging sekalipun boleh dijadikan ayam organic.  Begitu juga ayam hutan, ayam  kampung kacuk, ayam kampung asli, ayam penelur, ayam serama dan sebagainya.  Seterusnya saya akan ulas lebih lanjut tentang apakah syarat-syarat yang telah digariskan bagi memastikan ayam mendapat status organic dari JPV Malaysia.

     Bagi menghasilkan ayam organik, anak ayam yang diperolehi tidak wajib dari sumber yang organic.  Bermaksud sebarang jenis anak ayam dari apa-apa sumber boleh digunakan selagi umurnya adalah kurang dari 3 hari (masih dikenali sebagai Day Old Chick-DOC) dan bebas penyakit berjangkit. 



Contoh syarikat yang mendapat pengiktirafan
myOrganic pada ayam mereka.


Perumahan Ayam

     Bagi memastikan sijil organic diperolehi, ladang yang digunakan untuk membesarkan ayam mestilah berdaftar dengan JPV.  Ayam boleh diperlihara samada secara kaedah lepas bebas, separa bebas atau berkurung dalam reban sepenuhnya.  Bagi ayam lepas bebas, kawasan yang diperuntukan perlulah sesuai dan cukup makanan supaya tidak menyebabkan perubahan gizi dan zat dalam tumbuhan dan tanah kawasan tersebut.  Bagi kaedah reban terkurung sepenuhnya pula, susunatur reban mestilah membolehkan ayam mudah mendapatkan makanan dan minuman dari bekas-bekas yang tersedia.  Selain itu, tahap haba, peredaran udara, pencahayaan, kehadiran debu, kelembapan dan keadaan persekitaran perlulah dipantau supaya tidak membawa kesan negatif kepada ayam.  JPV juga memberi kelonggaran tanpa menyebut saiz ruang yang wajib disediakan per ekor ayam di dalam garis panduannya, namun begitu seperti yang kita tahu, minima saiz lantai per ekor ayam adalah 1sqf.  Jika dapat lebih, itu lebih bagus.  Ini sesuai dengan kenyataan JPV iaitu supaya ayam-ayam tersebut dapat berdiri, berjalan, duduk dan bergerak secara selesa dalam reban tersebut, dalam erti kata lain, ayam dapat melakukan perangai ayamnya secara total tanpa sekatan.  Sebarang pembasmian kuman yang dibuat juga mestilah menggunakan bahan yang dibenarkan untuk digunakan dalam perladangan organic dan tidak meninggalkan kesan ke atas produk organic tersebut.

 

Pengurusan Ladang

     Ayam-ayam hendaklah diurus dengan penuh perikemanusiaan dan dilayan sebagai makhluk hidup.  Pemotongan paruh adalah tidak dibenarkan sama sekali.  Keadaan reban adalah di dalam suasana paling kurang stress dan mempunyai pengudaraan yang baik.

 

Nutrisi

     Formulasi makanan hendaklah diberikan secara optima dari segi protein, tenaga, mineral dan vitamin mengikut tahap tumbesaran dan umur ayam.  Bahan makanan hendaklah bersumber dari bahan organic termasuk dari tumbuhan atau haiwan yang mana ia bebas dari racun makhluk perosak atau GMO.  JPV mengesyorkan makanan tersebut diperolehi dari kilang pemprosesan makanan yang mendapat pengesahan organic dari JPV.  Ini kerana bukan sahaja bahan-bahan utama sahaja yang perlu mendapat kelulusan organic dari JPV, namun begitu bahan tambahan dalam makanan ayam seperti bahan pengikat, penstabil, anti-oksidan, pengawet, ejen pewarna dan penambah selera juga perlu mendapat status organic sebelum ianya digunakan.  Sebarang antibiotik memang sangat dilarang tetapi pengilang boleh menggantikannya dengan probiotik, enzim dan micro-organisma cthnya EM.

 

Pengurusan Kesihatan

     Dalam perladangan ayam organic, pencegahan penyakit dimulai sedari pemilihan baka dan susur galur ayam lagi.  Anak-anak ayam yang dipilih adalah dari keturunan yang sihat dan cukup matang serta kuat.  Jelas mereka bukan dari hasil inbreeding (inbreeding mempunyai banyak kesan negative terhadap kesihatan ayam).  Selain itu, kaedah pengurusan yang teratur juga menyumbang kepada tahap kesihatan yang tinggi.  Kawalan biosekuriti ladang adalah penting di mana kawalan keluar masuk staf dan pembekal adalah diberi perhatian sepenuhnya.  Jika rawatan diperlukan, maka hanya ubatan yang berupa vitamin organic, probiotik dan phytobiotik sahaja yang dibenarkan.  Sebarang antibiotic adalah dilarang.

 

Penyembelihan

     Semua ayam perlu disembelih di pusat penyembelihan berlesen.  Ayam perlu disahkan sihat oleh JPV sebelum disembelih.  Seperti biasa, ayam perlu disembelih dalam keadaan stress yang minima.

 

Penyimpanan

     Produk organic hendaklah sentiasa disimpan dalam keadaan yang baik tanpa mengubah sifat rupa dan rasanya.  Ia juga perlu disimpan secara berasingan dari produk yang sama jenis tetapi tiada status organic.

 

Baiklah, demikian perihal tentang penghasilan ayam organic mengikut garis panduan yang diberikan oleh JPV dalam dokumen garis panduan yang dikeluarkan pada 2014.  Betapa ketatnya syarat yang dikenakan, namun begitu terdapat beberapa syarikat yang mampu memenuhi syarat-syarat tersebut dan berjaya mendapat sijil MyOrganic dari JPV.  TAHNIAH!

 

KEKELIRUAN

Perkara ini terjadi ada 2 cara :

1.    Penipuan

Terdapat penternak yang secara haram melabel ayam mereka sebagai ayam organic tanpa mendapat kelulusan dari pihak JPV.  Tindakan ini adalah sangat tidak saya sokong kerana mereka ingin mengaut keuntungan melalui tipu daya.  Kita boleh membuat laporan kepada KPDNKK jika bertemu dengan isu begini.  Kerana penipuan sebegini akan merosakkan industri ternakan ayam di Malaysia.

2.    Kebiasaan panggilan di negeri-negeri tertentu

Di negeri-negeri Pantai Timur seperti Kelantan dan Terengganu, ayam kampung kacuk dikenali sebagai ayam organic.  Jadi tidak hairanlah mereka kerapkali berjual beli ayam organic di sana.  Isu timbul bila mereka mula menjual ayam kampung kacuk ke pasaran luar Pantai Timur, istilah ayam organic telah disalah  erti oleh orang luar Pantai Timur menyebabkan sedikit salah faham dan mencetus tuduh menuduh bahawa mereka ingin ditipu.  Padahal hanya salah faham akibat berbeza bahasa dan istilah.  Bagi sesiapa yang membaca artikel saya ini mohon selepas ini fahamlah jika berbual dengan orang-orang Kelantan atau Terengganu, mohon faham bahawa masih ada lagi di antara mereka menggunakan istilah ayam kampung kacuk sebagai ayam organic kerana mereka menganggap ianya adalah sejenis baka, bukannya kaedah menternak dan sudah menjadi satu trademark di kalangan mereka. Tiada salah dipihak mereka dan kita, cuma bila kita masuk kandang kambing perlulah mengembek.

Sekian dulu coretan saya pada kali ini, diharap sedikit sebanyak menjadi panduan kepada para pembaca semua. Terima kasih.

PENGIRAAN KOS TERNAK AYAM KAMPUNG KACUK

Penulis(bertopi) bersama dengan rakan kongsi di ladang AKK kami.

        Salam sejahtera kepada para pelawat blog Anizam Agro Farm.  Posting saya pada kali ini adalah untuk membantu para pemula industri ternak ayam kampung kacuk (AKK) bagi membuat anggaran kiraan untung rugi dalam menternak AKK.  Kaedah pengiraan ini diharapkan dapat membantu mereka yang berniat memulakan ternakan AKK sebagai salah satu punca pendapatan secara kecilan.  Perlu diingatkan bahawa pengiraan ini adalah hanya sebagai CONTOH bagi pihak pembaca memahami bagaimana pengiraan kos berlaku.  Baik, mari kita mulakan.

 

Kos-kos terlibat untuk 100 ekor anak ayam per kitar

Kos Berubah

(Bermaksud kos yang akan dikeluarkan setiap kali anak ayam dibawa masuk untuk diternak dan mengikut jumlah anak ayam)

1.    Anak ayam                                       : RM4.10       x 100 ekor      = RM410.00

2.    Makanan pemula guni 50kg            : RM140.00   x 3 guni          = RM420.00

3.    Makanan penggemuk guni 50kg      : RM138.00   x 4 guni          = RM552.00

4.    Vitamin 200g                                   : RM15.00     x 3 pek            = RM45.00

5.    Pembasmi kuman 500ml                 : RM25.00     x 1 botol          = RM25.00

6.    Habuk kayu guni 4kg                      : RM5.00       x 15 guni          = RM250.00

7.    Air & Elektrik                                  : RM150.00   x 1 bulan         = RM150.00

Total Kos Berubah = RM1,677.00

 

Kos Tetap

(Bermaksud kos yang dikeluarkan sekali sahaja dalam aktiviti menternak ayam dengan jumlah yang tidak lebih dari 100 ekor)

1.    Reban untuk 100 ekor bersaiz 10ft x 10ft (100sqf)                 = RM1,000.00

2.    Bekas makan 12kg                      : RM28          x 3 pcs           = RM84.00

3.    Bekas minum 1 gelen                  : RM12          x 3 pcs           = RM36.00

4.    Bekas minum 3 gelen                  : RM18          x 4 pcs           = RM72.00

Total Kos Tetap = RM1,192.00

 

        Baik, sekarang mari kita mula mengira.  Untuk kemasukan 100 ekor ayam per kitaran dari umur 1 hingga 60 hari kita akan mengeluarkan modal sebanyak RM1,677.00.  Ini bermasksud jika kita bahagikan RM1,677.00 kepada 100 ekor ayam, maka kos seekor ayam adalah RM16.77.  Pada umur 60 hari, purata berat hidup seekor ayam adalah 1.6kg.  Maka dengan ini, kos per kilogram ayam adalah RM16.77 dibahagi kepada 1.6kg iaitu RM10.48.  Oleh itu, jika kita jual ayam hidup dengan harga RM15.00 per kilogram, maka keuntungan yang kita dapat adalah RM4.52 per kilogram (Bagi penternak yang menternak kurang 500 ekor saya nasihatkan sila buat jualan dengan harga runcit supaya lebih untung, kerana jualan dengan harga borong adalah sangat rendah iaitu RM12/kg).  Dengan kata lain RM4.52 x 1.6kg iaitu RM7.23 keuntungan per ekor. (Ramai penternak baru keliru antara per kg dan per ekor, sila ulang baca untuk betul-betul faham)  Oleh yang demikian, bagi 100 ekor ayam, kita akan mendapat keuntungan sekitar RM723.00.

        Perlu kita ingat bahawa dalam kes ini kita menganggap tiada sewaan dan kos upah perlu dikeluarkan pada setiap bulan memandangkan jika ternakan dibuat bawah 500 ekor, penternak tidak perlu menyewa dan mengupah.  Jumlah ternakan yang berbaloi dilakukan secara sewaan dan upah adalah 10,000 ekor ke atas.  Jika kurang, mungkin penternak ada bonus tanah sendiri atau staf gunasama iaitu penjaga kebun dan reban serentak.

        Sekarang kita kira pula Titik Pulang Modal kita atau Return On Invesment (ROI).  Seperti yang kita tahu bahawa kita ada kos tetap yang jumlahnya adalah RM1,192.00 yang mana bangunan dan perkakasan dianggap akan mampu bertahan paling kurang selama 5 tahun.  Penentuan ROI adalah dibuat oleh penternak sendiri iaitu dengan kesanggupan penternak mengorbankan jumlah keuntungan per kitar untuk dimasukkan ke dalam tabung claim kos tetap. 

        Contohnya jika penternak mahu menabung RM200.00 daripada RM723.00 tersebut dan juga pada setiap kitaran yang akan datang, maka keuntungan penternak per kitar hanya tinggal RM523.00.  Dengan ini, RM1,192.00 dibahagi kepada RM200.00 = 5.96 atau 6, bermaksud setelah 6 kitaran menternak barulah selesai balik modal bagi kos tetap bernilai RM1,192.00 tersebut maka menjadikan pada kitaran ke-7 dan seterusnya, penternak akan menggunakan reban dan perkakasan secara percuma iaitu tanpa perlu lagi memotong RM200.00 dari keuntungan per kitar.  Penternak akan mendapat RM723.00 secara penuh selagi reban dan perkakasan tidak rosak dan tiada pembelian baru.

    Jika penternak dapat mengeluarkan 4 kitaran ayam hidup untuk dijual dalam setahun, maka ROI beliau akan memakan masa 1 tahun setengah untuk 6 kitaran.  Setelah itu, beliau bebas menanggung hutang kos tetap. TAHNIAH!

 

PERHATIAN : Pengiraan adalah dijalankan berdasarkan kajian penulis pada masa dan tarikh artikel ini ditulis, perubahan harga makanan ternakan, perkakasan, reban dan harga jualan ayam hidup mungkin akan berubah mengikut masa.  Penulis tidak dapat bertanggungjawab di atas apa-apa kerugian di pihak tuan/puan dari penulisan ini.

Tuesday, November 29, 2022

FAKTOR YANG MEMPENGARUHI RASA DAGING AYAM

            


Assalamualaikum dan dalam sejahtera kepada para pelawat blog saya.  Kali ini saya ingin mengupas sedikit tentang faktor-faktor yang mempengaruhi rasa pada daging ayam.  Walaupun isu ini tidak kritikal, namun penternak seperti saya sedikit sebanyak perlu tahu bagaimana menghasilkan ayam yang sesuai dengan level setiap pelanggan.  Ada pelanggan yang mementingkan rasa, jadi ilmu ini sangat berguna kepada saya.  Bagi penternak yang ingin tahu tentang isu ini bolehlah baca artikel ini seterusnya.

Berikut adalah 6 faktor yang mempengaruhi rasa pada daging ayam iaitu :

1. Baka

            Faktor baka ayam adalah yang pertama diberi perhatian oleh para penternak, namun begitu sebenanya faktor baka hanya memberi sangat sedikit pengaruh kepada rasa daging ayam.  Jika kita lihat dengan teliti dan membuat sedikit kajian, rasa daging ayam kampung berumur 2 bulan jika dibandingkan dengan daging ayam pedaging bebulu putih komersil yang juga berumur 2 bulan dengan diberi makanan yang sama dalam persekitaran yang sama akan mempunyai rasa yang hampir sama.  Pengaruh kecil yang dimaksudkan adalah dari segi kandungan lemak yang agak lebih dalam daging ayam pedaging bebulu putih.  Jika dibandingkan antara lemak dan otot/daging ayam, lemak dapat membawa lebih rasa, sedangkan otot/daging hanya menyimpan sedikit rasa.  Oleh itu, bahagian tubuh ayam yang mempunyai lemak contohnya kepak dan peha lebih berperisa dan berbau ayam manakala bahagian yang kurang lemak contohnya isi dada, perisanya kurang.


      2.Jantina

              Jika jantina berbeza, adakah rasa berbeza?  Ya mari kita kupas sub-topik ini.  Bagi umur ayam kurang dari 3 bulan, rasa daging ayam jantan dan betina tidak dapat dibezakan dengan skala lidah kita.  Namun begitu, rasa dan tekstur daging akan semakin ketara berbeza apabila ayam meningkat umur 4 bulan di mana daging ayam jantan semakin meliat dan isi dada kurang tebal manakala ayam betina pula sedang menyediakan tubuh untuk bertelur menyebabkan kenaikkan berat badan dan pertambahan zat-zat untuk disalurkan ke dalam telur sedikit masa lagi.  Ketika ini ayam betina sangat padat dengan zat menjadikan ia seakan satu pil nutrien lengkap.  Kaum Cina sangat menyukai ayam betina pada umur ini.  Ayam betina akan dimasak sebagai sup dicampur dengan herba Cina, sangat popular di kalangan masyarakat Cina.  Saya sehingga kini selalu membeli paket sup herba Cina segera dan masak ayam kampung betina dengan harapan dapat menikmati apa yang kaum Cina nikmati dari makanan mereka, iaitu nikmat rasa dan kesihatan.


    3. Makanan

        Jenis makanan yang diberikan kepada ayam selama tempoh pembesaran adalah memainkan peranan yang agak besar dalam menentukan rasa daging ayam tersebut.  Setiap baka akan bertindakbalas secara berbeza terhadap pemberian makanan yang sama seperti yang telah kita bincangkan dalam sub-topik baka di atas.  Ayam yang diberi makan secukupnya akan mempunyai otot/daging dan lemak yang lebih banyak berbanding ayam yang makanannya dicatu. Sebagai asasnya, lemak memainkan peranan yang besar dalam menyediakan rasa dalam daging ayam.  Secara khususnya, asid lemak yang terkandung dalam lemak ayam yang membawa rasa kepada lemak tersebut.  Oleh itu, sekarang kita tahu bagaimana untuk menambahkan rasa pada daging ayam iaitu dengan menambahkan makanan yang mengandungi  jumlah asid lemak yang tinggi ke dalam ramuan makanan ternaknan kita.  Apakah jenis-jenis makanan yang dimaksudkan?  Bahan makanan ayam yang mengandungi kandungan asid lemak yang tinggi adalah seperti ikan, serangga, kacang, bijirin,minyak sayuran, lemak haiwan dan minyak ikan.  Tidak hairanlah ayam yang lepas bebas makan serangga, bijirin, cacing dan makanan lain yang terpilih oleh mereka sendiri menghasilkan rasa daging yang sangat sedap berbanding ayam dari baka yang sama dan umur yang sama tetapi diternak berkurung.  Asid lemak juga terdapat di antara otot ayam namun sangat sedikit djika dibandingkan di dalam lemak ayam.  Oleh itu, rasa isi putih ayam contohnya di bahagian dada adalah kurang berbanding di bahagian peha dan kepak (Kesimpulan yang sama seperti sub-topik baka di atas).  Dan percayalah, ayam pedaging jika diternak supaya kurang lemaknya, maka rasanya sangat tawar.  Tuan-tuan boleh cuba.  Saya sudah cuba.


4. Umur

                Sub-topik ini sangat mudah difahami dari segi logik akal.  Bayangkan ayam pedaging bulu putih yang kita makan hamper setiap hari sekarang, umurnya hanya antara 30-42 hari ketika disembelih.  Kita bandingkan pula dengan ayam kampung yang kita sembelih pada usia 4 bulan.  Sudah tentu tidak untuk dibandingkan dari segi rasa walaupun pemakanan dan kaedah diternak adalah sama iaitu berkurung.  Terdapat 2 faktor yang tidak sama di sini iaitu baka dan umur, jadi mungkin ralat di situ.  Baiklah, kita ambil hanya satu factor yang membezakan iaitu umur.  Jadi kita ambil 2 ekor ayam dari baka yang sama iaitu ayam kampung kacukan, seekor berumur 2 bulan dan seekor lagi berumur 4 bulan.  Kedua-dua ayam diternak dalam kandang yang sama, pemakanan yang sama, dari baka yang sama dan dproses menggunakan kaedah yang sama.  Adakah rasa kedua-dua ayam tersebut berbeza? Jawapannya kita berbalik kepada soalan, kenapa ada orang yang suka makan ayam yang umur 2 bulan? Kenapa pula ada orang suka makan ayam berumur 4 bulan? Selain keranan saiz, orang yang betul-betul pentingkan rasa akan memilih ayam berumur 4 bulan kerana lebih rasa dalam dagingnya.  Semakin lama umurnya, semakin banyak peluang untuk asid lemak masuk ke dalam daging dan tersimpan dalam tubuh ayam.  Kaum Cina sangat suka ayam kampung yang berumur 4-6 bulan kerana rasanya yang lebih kuat berbanding yang masih muda.  Mereka sanggup menghasilkan ayam sunat/capon (ayam jantan yang dikasi) semata-mata untuk memastikan ayam tersebut dapat mencecah umur 5-6 bulan tanpa dagingnya nipis dan mengeras seperti kebiasaan berlaku pada ayam jantan pada umur begitu.


5. Persekitaran

                Persekitaran memang tidak memainkan peranan yang besar dalam mempengaruhi rasa daging ayam.  Namun begitu, persekitaran yang bersih, sihat, nisbah keluasan yang sesuai, aliran udara yang baik serta suhu yang tepat dapat memastikan ayam membesar secara optima.  Ini menjadikan ayam bebas penyakit dan tidak memerlukan sebarang antibiotic.  Pemberian antibiotic dapat ‘membunuh’ rasa pada daging ayam.  Ayam yang dibesarkan tanpa pernah dijangkiti penyakit akan mempunyai daging yang sihat dan bagus berbanding ayam yang pernah dijangkiti penyakit dan dirawat sembuh.  Para penternak yang telah bergelumang dengan ternakan sekian lama akan dapat membezakan hal ini secara praktikalnya.  Disebabkan factor persekitaran ini juga, ada pelanggan asya sanggup dating melawat reban untuk melihat suasana persekitaran reban sebelu membuat pembelian dana ta factor ini juga DVS telah memperkenalkan sijil MyGAP sebagai tanda aras kepada lading-ladang yang terbukti bersih dan mengamalkan persekitaran dan pengurursan ternak yang sihat.


6. Pemprosesan

                 Kaedah memproses ayam adalah memberi kesan secara langsung kepada rasa ayam selepas dimasak.  Ayam yang disembelih dalam keadaan stress menyebabkan otot mengeras.  Tempoh setting stunner juga memainkan peranan kerana setting yang bervoltan tinggi dan lama akan menyebabkan otot mengeras.  Tempoh mencelur bulu ayam dan suhu air juga beri kesan. Selain itu ayam akan diletakkan dalam air batu, juga mengurangkan rasa.  Banyak betul proses yang mengurangkan rasa haha.  Mari kita tanya kawan-kawan Bangladesh kita, kenapa mereka tidak mahu proses ayam di kedai?  Sebaliknya beli ayam hidup dan proses sendiri di rumah dengan cara selepas disembelih terus selinap buang kulit beserta bulu sekali tanpa celur ayam.  Jawapan yang mereka akan berikan adalah : Ini macam lagi sedap abang, kasi celur itu rasa sudah tak best! Haha itulah jawapan yang saya terima.  Saya kerap kali cuba kaedah mereka dan ternyata ada bezanya, anda bila lagi? 

     Demikianlah sedikit sebanyak ulasan saya berkaitan tajuk ini, jika ada pandangan atau soalan berkaitan hal ini anda boleh utarakan di ruangan komen atau terus hubungi saya di talian yang tertera di atas blog.  Sekian terima  kasih.